Nijstad
De Echte Bakker

Ons volkorenbrood, wat is dat eigenlijk?

In deze maand januari heeft iedereen weer goede voornemens gemaakt. Velen hebben het voornemen gezonder te gaan eten. En gezond eten begint uiteraard bij het ontbijt! Uit een kort onderzoekje van de Wageningen Universiteit blijkt dat nog steeds een groot deel van de Nederlandse populatie brood eet bij het ontbijt. Bij brood en gezond denken wij meteen aan volkorenbrood, maar wat is volkorenbrood en hoe gezond is het? In deze maand van de 100% volkoren schenken wij hier extra aandacht aan.

Wat is volkoren?
Brood wordt gemaakt van granen. Voorbeelden van granen zijn tarwe, spelt, haver, maïs, gerst en rogge. In het graan zitten waardevolle voedingsstoffen voor ons. Dit zijn vezels, vitamines en mineralen. Volkoren betekent zoveel als dat de hele graankorrel wordt gebruikt. Dat is de reden dat volkoren zo gezond voor je is. Want alle voedingsstoffen uit de hele graankorrel zijn bevorderlijk voor je gezondheid.

Korrels en zaadjes, zemels en kiem
De graankorrel is feitelijk het zaadje waaruit een nieuw plantje kan groeien. Om ervoor te zorgen dat het plantje kan groeien, bevat het zaadje alle voedingsstoffen. De buitenste laag noemen we zemel. Deze is goed voor de voedingsvezel en zorgt voor een minder snel hongergevoel. In de buitenste laag zit ook de kiem. Hierin zitten goede plantaardige vetten, maar ook mineralen en vitamines. Het binnenste, de meelkern, bestaat uit koolhydraten en eiwitten. Het zijn juist de vezels, vitamines en mineralen die het brood gezond maken.

Wat is dan het verschil met bruin- en volkorenbrood?
Als alleen de meelkern wordt gebruikt, dat heet bloem, dan spreek je van witbrood. Bruinbrood bevat wel vezels, alleen niet zoveel als volkoren.
Ons bruinbrood bestaat uit 70% volkorenmeel en 30% bloem. Doordat er een groot percentage volkorenmeel in zit krijgt het brood ook veel meer smaak en is natuurlijk ook gezonder.

Volkorenbrood is ook echt volkoren
Bij ons mag je ervan uit gaan dat ons volkorenbrood ook echt volkorenbrood is. Mocht je twijfelen, vanuit de warenwet wordt daarop toegezien. 

Zin gekregen in volkorenbrood? Kom naar onze bakkerij en kies uit ons ruime assortiment volkorenbrood.
 

Nijstad, De Echte Bakker

Stationsstraat 28
8431 EV Oosterwolde
0516512401

Openingstijden

maandag 07:00 - 17:00
dinsdag 07:00 - 17:00
woensdag 07:00 - 17:00
donderdag 07:00 - 17:00
vrijdag 07:00 - 17:00
zaterdag 07:00 - 17:00
zondag 09:00 - 12:00